Toerisme

De Lot is een gebied dat deel uitmaakt van de Midi-Pyrénees en ligt schuin onder de bekende Dordogne-streek. Deze streek is nog niet overspoeld door het tourisme. Ten opzichte van de Dordogne-streek is het in de Lot veel rustiger. Hier is nog rust en ruimte, terwijl de mogelijkheden op het gebied van bezienswaardigheden, cultuur of vertier niet onder doen aan die van de Dordogne!

Op 16 km van Sousceyrac ligt Saint Céré, een middelgroot stadje met een VVV. Alle soorten grote en kleine winkels (Le Clercq, Aldi, bouwmarkten, kleding, schoenen, kantoorspullen, etc), er zijn meerdere restaurants, hotels en musea.

In de omgeving zijn een aantal mooie plaatsen: Cahors (bekend om zijn wijnen) en Figeac. Deze plaatsen kennen niet alleen een rijke geschiedenis, maar lenen zich ook uitstekend voor een dag winkelen of lekker ontspannen op de vele terrassen.

Het dorpje Saint Cirq Lapopie is een middeleeuws dorpje dat op een hoogte van 390 meter tegen een steile rotswand is gebouwd en ligt bijzonder fraai gelegen aan de rivier de Lot. Hier is een strand aangelegd waar kan worden gezwommen en gerecreëerd. Saint-Cirq-Lapopie is een bezienswaardigheid, het bestaat uit kleine vakwerkhuizen, een romaanse kerk en een ruïne die op het hoogste punt gelegen is.

Langs de rivier de Lot ligt le Chemin d’halage, te bezichtigen tijdens een prachtige wandelingover het trekpad langs de rivier. De beschrijving van deze wandeling is voor u aanwezig in Maison Riante.
http://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/saint-cere-866.htm

7 km van Sousceyrac ligt het Lac du Tolerme waar gezwommen, gesurft en gezeild kan worden. Ook worden er waterfietsen verhuurd en zijn er 2 grote glijbanen.
www.lac-tolerme.com

Op de Dordogne, ongeveer een half uurtje rijden, kunnen kanotochten van een dag of enkele uren worden gemaakt. Opstapplaatsen Vayrac of Argentat
http://www.canoe-kayak-dordogne.com/fr/4-randonnee-itinerante-en-camping.html

Rocamadour is een bekende bedevaartplaats en zeker een bezoek waard. De stad is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. De stad is gebouwd op een rots, op een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad (of een lift voor de mindervaliden) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco’s en een kerk. Onderaan de berg ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.
www.rocamadour.com

Op een half uur rijden ligt een van de grootste en meest bekende grotten van Frankrijk, de Gouffre de Padirac.
Gouffre de Padirac, een druipsteengrot die in 1889 werd ontdekt door Édouard Alfred Martel.
De “gouffre” van Padirac is echter spectaculair! U gaat met een lift naar beneden en daar begint een uitgebreid onderaards gangenstelsel met een opeenvolging van rivieren, meren, tonnenzware stalagmieten van tientallen meters lengte. Men kan met bootjes door de grot varen.
www.gouffre-de-padirac.com

Er zijn meerder kastelen te bezichtigen, dichtstbijzijnde zijn Chateau de Montal en Chateau de Castelnau.
Chateau de Montal. Als dit prachtige chateau naast de Loire of in de Dordogne had gelegen dan zou het beslist een druk bezocht touristische trekpleister zijn geweest. In 1943 is de Mona Lisa verborgen in het kasteel tot haar verhuizing naar het Louvre in juni 1945.

Chateau de Castelnau Bretenoux, gebouwd op een rots met uitzicht op de vallei van de Dordogne. Voortdurend uitgebreid en verbeterd door de eeuwen heen. In 1851 verwoest door brandstichting. Jean Moulierat, tenor in de Opera-Comique in Parijs en een groot liefhebber van kunst, kocht het in 1896 en bracht er dertig jaar van zijn leven door, om het te herstellen, zodat het niet tot een ruïne zou vervallen.

Chateau Larroque Toirac
Het 12e-eeuwse kasteel van Larroque-Toirac torent hoog boven het dorp zelf uit. Het is tegen de steile rotswand aangebouwd en beheerst zo dit deel van de Lot-vallei. Het kasteel is door z’n ligging dan ook meerdere malen deinzet van gevechten geweest. Ondanks dit alles is het middeleeuwse verdedigingswerk in zijn geheel bewaard gebleven. Hierin zijn in de 16e eeuw ook een aantal fresco’s aangebracht. In de rotsen achter het kasteel zitten nog grotten, waar tekenen zijn gevonden van prehistorische bewoning.

Chateau Cenevieres
Het kasteel is gelegen bovenaan een hoge rotswand in een bocht van de Lot. Vanaf het kasteel kan een groot stuk van het Lot-dal overzien worden. Van binnen rijk versierd met muurtapijten, plafondschilderingen, fresco’s, enzovoorts.Van tijd tot tijd worden avondrondleidingen in het kasteel aangeboden. Daarnaast vinden er regelmatig bijzondere evenementen plaats. Onder het kasteel waar de Lot stroomt is de mogelijkheid om een kanotocht te starten. De rondleidingen worden veelal door de hoogbejaarde eigenaar zelf gegeven.

Le Labyrinthe des Roses.
Aan de voet van het Château van Saint Dau is een prachtig labyrint aangelegd van 1000 klimrozen uit 50 soorten die gekozen zijn om hun geur. Opgefleurd met irissen en clematissen. Er is ook een bassin met Koi karpers te bewonderen.

Vlakbij Cahors ligt een klimpark Cap Nature Pradines, geweldig voor kinderen en tieners
http://www.capnature.eu

Paardrijden kan vlakbij Saint Céré, in Sousceyrac zelf zijn tennisbanen en in een straal van ca 20km zijn meerdere 9 en 18 holes golfbanen.

In de omgeving zijn meerdere goed gemarkeerde wandeltochten te maken, variërend van 1,5 uur tot een dagtocht van 8 uur. De VVV in St Céré verkoopt een mapje met deze tochten.